Gemeenschap verliest boegbeeld
AMSTERDAM - “We zijn er kapot van. Er heerst alleen maar ongeloof”, vertelt Mike Kensenhuis, lid van de EBG-gemeente in Amsterdam en tevens woordvoerder van de familie Polanen. “We zijn diep geschokt”, zegt zanger en prominent gemeentelid André Conrad. Meer woorden zijn er voorlopig niet. Het plotselinge overlijden van dominee Rudy Polanen, afgelopen maandag, is niet alleen voor de Surinaamse gemeenschap maar voor heel Amsterdam een groot verlies. “Een slag voor de stad”, sprak burgemeester Job Cohen tegenover stadstelevisiezender AT5, die haar edities van dinsdag opende met: 'Boegbeeld Surinaamse gemeenschap overleden'.
Polanen, predikant voor Amsterdam-Stad en de provincie Flevoland, overleed op 64-jarige leeftijd aan de gevolgen van een bacteriële infectie na een kleine medische ingreep in het ziekenhuis. Hij wordt in Amsterdam vooral geroemd om zijn constante oproep tot verzoenende houding tussen etnische groepen. Daarnaast had hij veel contact met stadsdeelbestuurders en de politie. “Hij heeft daarbij het belang van religie voor migranten onderstreept”, aldus Cohen. Kensenhuis voegt toe: “Hij was nadrukkelijk Surinamer maar hij sprak steeds van 'onze stad'.”
Na de Decembermoorden werd Polanen in Suriname voorvechter van de mensenrechten. Hij was van 1986 tot 1989 voorzitter van de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede (OGV). Maar hij zal vooral worden herinnerd als een allemansvriend die elke bigi yari, begrafenis of speciale dag even belangrijk vond om hoogstpersoonlijk zijn zegening of vertroostende woorden te komen uitspreken. Kensenhuis: “Hij kende als geen ander de noden en gevoelens onder het volk.” Polanen werd onwel tijdens een uitvaartdienst. “Er mag gerust worden gesteld dat hij in het harnas is gestorven.”
Meer dan 18 jaar was hij predikant van Amsterdam-Stad. Onder hem is de gemeente-Zuidoost enorm gegroeid. De opdracht was om vanuit de EBG-kerk in het centrum de gemeenteleden te bezoeken. Maar Polanen voelde al heel snel aan dat Zuidoost een apart stadsdeel was, met eigen kenmerken en eigen behoeften.
Op vrijdag kunnen belangstellenden van 19.00 - 20.00 uur lokale tijd afscheid nemen van Polanen,
die zal worden opgebaard in de Koningskerk in stadsdeel Watergraafsmeer. En op zaterdag is een herdenkingsdienst van 11.00 tot 13.00 uur waarna de teraardebestelling zal plaatsvinden op De Nieuwe Ooster op steenworpafstand.-.
Foto´s: Dominee Rudy Polanen tijdens een feestelijke dankdienst van mijn 80 jaar geworden dierbare `Tante Friede´ Huisden-Overman in Amsterdam-Zuidoost, op 5 augustus 2007 - de dag dat hij zelf 64 werd.
Biografie op: 'De Vensterbank'
Artikel ook verschenen in de Ware Tijd van 23 januari 2008